Вирусна инфекция ЗИКА! Как да се предпазим?

11 фев

     От месец май 2015 г. в редица държави от Южна Америка се разви епидемия от вирусна треска с причинител вирусът Зика (Zika вирус), който се предава чрез ухапване от заразени комари от семейство Аедес (Aedes), най-често от вида Аедес Египти (Aedes Aegypti). Изолиран за първи път през петдесетте години на XX век, вирусът рядко причинява заболяване при хората и около 80 % от случаите протичат безсимптомно.
     През 2014 г. за първи път развитието на малформации (увреждания) при плода е свързано с прекарана Зика вирусна инфекция (ЗВИ) през бременността. В настоящият момент повсеместно разпространение на неврологични увреждания при плода се регистрират в 20 страни от Латинска Америка най вече в Бразилия, а в още 10 страни се регистрират единични случаи.
     На 01.02.2016 г. СЗО повиши степента на опасност на заболяването като такова от изключително значение за общественото здраве. За Европейския континент в момента рискът от пренасяне на заболяването и разпространението му сред комарите е много нисък поради зимния сезон. За България рискът е малък поради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка.
     Какви са симптомите на ЗВИ?
Повишена темпаратура, обрив, болки в ставите и мускулите, конюнктивит (възпаление на очите). Обичайно тези симптоми отзвучават за около 4 до 7 дни.
     Съвети за пътуващите!
     Ако предстои да пътувате до страни с повишен риск: Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама, Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, СейнтМартин и Хаити, необходимо е при престоя си да използвайте индивидуални предпазни средства срещу комари:
        • Носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото
        • Използвайте репеленти (лосиони, кремове за тяло с вещества отблъскващи комарите). Да се прилагат според инструкциите на производителя и с повишено внимание при използването им за деца
        • На прозорците поставете мрежа против комари, желателно импрегнирана с репелент
        • Използвайте индивидуалните предпазни средства сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато е най-високата активността на комарите.
        • Ако страдате от тежко хронично заболявание, задължително се консултирайте с лекар преди да предприемете пътуване до засегна държава. Консултация с лекар е задължителна и за бременни или планиращи бременност жени.
        • След завръщане от засегнати райони, в рамките на три седмици ако получите някой от описаните симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ!