Ваксинация срещу човешки папилома вирус

Уведомяваме Ви, че в България е действаща Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 год. В рамките на нея Министерство на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу човешки папилома вирус за момичета на възраст между 10 навършени години до 13 години 11 месеца и 29 дни.

Ваксината, която се прилага по програмата е Gardasil 9. Gardasil 9 е рекомбинантна ваксина срещу девет типа човешки папилома вируса, които са най-честите причинители на ракови заболявания и брадавици.

Ваксинация срещу човешки папилома вирус съществува от 2006 год. и от реалната практика вече има достатъчно данни от страните с високо имунизационно покритие за нейната ефективност. Над 156 държави и територии в световен мащаб имат работещи програми за ваксинация срещу човешки папилома вирус, като са поставени над половин милярд дози ваксини.

Допълнителни здравно-информационни материали може да намерите като последвате линка тук, на интернет страницата на учебното заведение, което посещава Вашата дъщеря и на здравно информационен портал /www.plusmen.bg/.

За прилагането на ваксината може да се обърнете към общопрактикуващия лекар на Вашата дъщеря.

Допълнителни въпроси и необходима информация за Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 год. може да получите от  Дирекция „Надзор на заразните болести“ към  РЗИ Габрово на тел.: 0884 606423 и е-мейл: imun@rzi-gbr.org.

Бъдете здрави, отговорни и добре информирани за здравето на Вашите деца!