Ваксина срещу човешки папилома вирус

Ваксината срещу човешки папилома вирус е сигурна защита срещу сериозно заболяване!

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. осигурява възможност за безплатна имунизация срещу човешки папилома вируси на момичета на възраст 10-13 г.

Какво е човешки папилома вирус (ЧПВ)?

Човешките папилома вируси (ЧПВ) са включени в семейство с повече от 200 типа вируси, които могат да заразят определени (епителни) клетки на кожата и лигавиците. В зависимост от способността си да причиняват ракови заболявания, ЧПВ се разделят на такива с висок или нисък риск.

Инфекцията с онкогенен ЧПВ тип може да доведе до развитие ракови и предракови състояния, най-често рак на маточната шийка. Заболяването е значим здравен проблем, който засяга жените в средна възраст.

С увеличаването на ваксиналното покритие би могло в следващите десетилетия ракът на шийката на матката да се превърне в рядко заболяване. В България всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка! Заболяването е втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата.

Как се предава ЧПВ?

Най-често срещаният път на предаване е сексуалния контакт. Употребата на презерватив не може напълно да предотврати заразяването. Заразяване може да се случи и контакт със заразена кожа или споделена употреба на предмети.

В началото заболяването протича безсимптомно, поради което човек може да бъде преносител на вируса без да знае.

Каква е връзката между ЧПВ и рака на маточната шийка?

Всички случаи на рак на маточната шийка са в резултат от инфекция с високорисков (онкогенен) тип ЧПВ по данни на Европейската организация по ракови заболявания.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на заразяване с ЧПВ. Обикновено ваксината срещу ЧПВ се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване.

В България, Министерство на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу ЧПВ за момичета на възраст 10-13 г., в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Ваксината, която се прилага по програма е рекомбинантна ваксина срещу девет типа ЧПВ, които са най-честите причинители на ракови заболявания. След ваксинацията се образуват специфични защитни белтъци, т.нар. антитела, които се свързват с вируса и не му позволяват да навлезе в клетките и така предотвратяват развитието на инфекция, когато е налице контакт с вируса.

Ваксината срещу ЧПВ съдържа малки частици, които наподобяват част от вирусната обвивка и НЕ съдържа генетичен материал (ДНК), т.е. ваксинацията НЕ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ЗАРАЗЯВАНЕ или развитие на рак.

За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози от ваксината с интервал между приемите от поне 6 месеца.

Всяко момиче на възраст от 10 навършени години до 13 години 11 месеца и 29 дни може да получи ваксината след предварителна заявка от родител при личния лекар.

Ваксинирайте дъщерите си за да запазите здравето им в бъдеще!