Започва имунизирането на бременни жени срещу коклюш

Световната практика категорично показва, че ваксинация срещу коклюш по време на бременността, е абсолютно безопасна, както за бременната, така и за плода.

Съгласно Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, (обн. ДВ бр. 40/07.05.2024 г.), имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва за бременни жени през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица.

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед /наблюдение/ насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящия период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени в 27-36 гестационна седмица е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.

За област Габрово имунизация срещу коклюш на бременни ще се извършва от 09.05.2024 г. в имунизационен кабинет на РЗИ Габрово на адрес:

Габрово, ул. Райчо Каролев“ № 2, ет.1, каб.101.

Работно време всеки работен ден от 14.00 до 16.00 часа, след предварително записване на телефон: 0884 60 64 23.

Информация за ваксината Бустрикс можете да намерите на сайта www.plusmen.bg