МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

Предстои провеждане на Европейска седмица на изследване на ХИВ, вирусен хепатит В (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и  сексуално предавани инфекции (СПИ), която тази година ще се проведе в периода 15 – 22 май 2023 г., както и отбелязване на Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial), който се провежда всяка година в третата неделя от месец май.

Провеждащата се за 11-та поредна година Европейска седмица на изследване е кампания, насърчаваща партньорските организации в цяла Европа (на общностно равнище, в здравеопазването и политическите институции) да обединят своите усилия за една седмица два пъти годишно, полагайки допълнителни усилия за тестване и насърчаващи осведомеността относно ползите от по-ранното тестване за хепатит и ХИВ. Всяка година стотици организации се включват в обединени усилия за увеличаване достъпа до изследване и осведомеността за неговата важност.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестване за ХИВ.

В тази връзка  РЗИ Габрово обявява: безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ, вирусни хепатити Б, С и сифилис, което ще се проведе в седмицата 15.05 – 21.05.2023 год., всеки делничен ден от 9.00 до 15.00 часа в Микробиологична лаборатория на Регионална здравна инспекция Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. За повече информация: 066 840 615