МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

В изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ в Република България 2021-2025 г.  предстои провеждане на третия етап от Национална АНТИСПИН кампания, с който всяка година в третата неделя от м. май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial). Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

С оглед спецификата на настоящия етап на кампанията, Регионална здравна инспекция Габрово ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН с организиране на вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което ще се състои на 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. на ул. „Радецка“ в пространството между  „Лили Дрогерия“ и сладкарница „Виена“ в областния град.

Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 19 май и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

В тази връзка  РЗИ – Габрово напомня: безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ, вирусни хепатити Б, С и сифилис се извършва в Микробиологичната лаборатория на Регионална здравна инспекция – Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2.