18 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

18 ноември – Международен ден без тютюнопушене.

За всеки човек е известно, че тютюнопушенето може да предизвика широк спектър от здравословни проблеми и да намали продължителността на живота. Решението да се откажат цигарите не се взема лестно, а още по-трудно се изпълнява. Тази година мотото на кампанията е „Да спечелим заедно: един месец без никотин.“ Често след продължителна употреба на цигари, пушачите се замислят дали изобщо има смисъл от спирането им, тъй като пораженията вече са сторени. Факт е обаче, че тялото има невероятна способност да се лекува и подобренията започват да се случват дори до един час, след като сте изгасили последната цигара.

Защо пуша? Ако успеете да си отговорите на този въпрос, ще бъде много по-лесно да се откажете от вредния навик. Вероятно пропускате много възможности, докато все още пушите. Част от причините могат да бъдат навик, психологични проблеми, физическа зависимост от никотина, социален натиск, стрес и т. н. Каквито и да са причините – те винаги водят до влошаване на собственото Ви здраве и в известна степен и това на близките ви хора. Пушенето причинява около 7 на всеки 10 случая на рак на белите дробове. Цигарите са причина за 70% от развитието на рак на устата, гърлото, стомаха, панкреаса и др. Освен рак, тютюнопушенето уврежда още сърцето и кръвообръщението, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, инфаркт и инсулт, но най често се наблюдава т. нар. ХОББ /хронична обструктивна болест на сърцето/. Епидемията от употреба на тютюневи изделия е една от най-големите заплахи за общественото здраве, с които нашият свят се е сблъсквал, убивайки над 8 милиона души годишно. Всички форми под които се консумира тютюн са вредни и няма безопасно ниво на прием на тютюн. Отказването на цигарите не е лесно, но когато човек открие драстични подобрения в здравето и живота си, успява да намери причини и сили да продължи напред без тях.

Положителните промени при отказ от употреба на тютюневи изделия са:

– В рамките на 20 минути сърдечната честота и кръвното налягане спадат

– След 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното

– След 2-12 седмици, кръвообращението и белодробната функция се подобряват

– След 1-9 месеца кашлицата и задухът намаляват

– След 1 година рискът от коронарна болест на сърцето намалява

– След 5 години намалява риска от инсулт

– След 10 години намалява риска от развитие на рак

Разкритият в РЗИ Габрово кабинет за отказ от тютюнопушене обявява  Ден на отворените врати от 18.11 – 30.11.2021г.,/всеки ден в часовия диапазон 15-17 часа/. На всички желаещи посетители освен безплатни консултации, ще бъде  направено и изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта.

Целта на всички посочени инициативи е да се акцентира върху предпочитането на непушенето, както и към повишаване толерантността на пушачите към непушачите.