20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗА

През 2000г. остеопорозата бе определена от СЗО като третото социално значимо заболяване в света, след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания с прогноза да заеме второ място през 2020г.

Какво представлява остеопорозата? Какви са симптомите? Състояние, при което нормалната плътност на костта намалява и в нея се образуват кухини и “шупли”. Това се случва когато изграждането на костно вещество не може да уравновеси разграждането му и настъпва загуба на протеини и минерали. При прогресиране на процеса, костната маса намалява и костите стават порьозни, слаби и леки, като нараства риска от фрактури, дори и при минимална травма – например падане от малка височина – от леглото, от стола, или при травма, която не е забелязана от пациента. Последиците от остеопорозата са много сериозни, защото остеопоротичните кости много по-трудно оздравяват, болните се приковават на легло, често се усложняват от съпътстващи заболявания, появят се нови счупвания на други кости. Симптоматиката на заболяването е характерна за напредналия му стадий: болки от фрактурите – на китката, бедрената кост, гръбнака; намаляване на ръста; изкривявания на гръбначния стълб.

Кой боледува от остеопороза? Всеки може да се разболее от остеопороза, но при някои хора рискът е по-висок, отколкото при останалите.

Рискови фактори за възникването и са:

    – Възраст, пол, раса – една възрастна жена носи много по-голям риск в сравнение с един млад мъж, а хората от африкански произход са носители на много по-малък риск от азиатци или европейци, независимо от пола и възрастта.

– Преждевременна менопауза, аменорея, ендокринологични и др. заболявания, продължително употреба на кортикостероиди и тироидни хормони /при много високи дози/.

–  Начин на живот: злоупотреба с алкохолни напитки, тютюнопушене, слаба физическа активност, недостатъчно излагане на слънце, хранене – злоупотреба с диети, недостатъчен прием с храната на необходимите хранителни вещества, включително минерали.

Диагностика, лечение и профилактика. Остеопорозата е предотвратимо заболяване, ако се вземат мерки в по-ранен етап от живота ни. Важно е диагнозата да бъде поставена своевременно – да се открие намалението на костната плътност преди да настъпи счупване. Различните измервания – остеометрия и ДЕХА /Двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия/ обективизират състоянието на костите с оглед поставянето на диагнозата, и дават информация за вероятността от фрактури.

         Ако позволим на остеопорозата да се развива без лечение, тя се превръща в една от водещите причини за страдания, инвалидност, социална изолация и смърт при възрастните хора. Лечението е комплексно и лекарят-специалист е този, който ще определи освен задължителния медикаментозен прием, и хранителния и двигателния режими. За да бъде ефективно, лечението трябва да продължава дълъг период от време без да бъде прекъсвано.

Съществуват много неща, които хората могат да направят, за да поддържат костите си в добро състояние, като по този начин намаляват риска от заболяване от остеопороза.

На 25 годишна възраст приключва натрупването на костна маса и изграждането на скелета. На този костен капитал се разчита до края на живота, като подходите за профилактиката са свързани с начина ни на живот:

Балансираното хранене и в частност приемът на калций с храната играе основна роля в профилактиката. Дневните нужди от калций варират с възрастта-1000-1200мг за деца и юноши от 10 до 19год.; 1000мг за възрастни; 1200мг за бременни жени и кърмачки; 1200-1500мг за жени след менопауза. Богати на калций са млякото и млечните продукти, морските храни – риба, миди, скариди. Плодовете и зеленчуците имат сравнително ниско съдържание на калций, но осигуряват внос на витамини и фибри, които благоприятстват храносмилането. По-богати са лук, копър салата, алабаш, броколи, соя, варива. Витамин D играе основна роля за нормалното оползотворяване на калция в организма – в по-големи количества се съдържа в морската риба, кравето масло, кашкавала, залени листни зеленчуци; образува се и в кожата под действието на слънчевата светлина. Злоупотребите с алкохол, кофеинови напитки,  готварска сол, рафинирани захари, газирани безалкохолни напитки се отразяват неблагоприятно на костите – повишава се отделянето на калций с урината.

Тютюнопушенето редуцира костната минерална плътност и преустановяването му води до подобряване на състоянието на клетките, които произвеждат костно вещество – остеобластите.

Двигателната активност е полезна за всяка възраст – умереното спортуване, упражненията, разходките увеличават мускулната сила и подобряват координацията и реакциите, които ни предпазват от падане, стимулират отлагането и задържането на калция в костите.

Поддържане на оптимално телесно тегло – ниският индекс на телесна маса неблагоприятно повлиява загубата на костната маса при напреднала възраст.

Необходима  е   активна   превенция  на  остеопорозата  от  най-ранна  възраст и  сред  всички  слоеве от  населението  за  повишаване  на   здравната   информираност, съчетана  със  скриниг  тестове,  както  и  повишаване  на  личната  отговорност  за  отстраняване  на  вредните  поведенчески  фактори.