24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството.

Тя присъства във всички страни и всички възрастови групи, но тя е лечима и предотвратима.

Тя е хронично заболяване, което засяга главно дихателните органи /90% от случаите/. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи /лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др./.

Туберкулозата може да бъде открита по 3 начина: изследване на храчка, кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

По данни на Световната здравна организация /СЗО/ през 2021г. 1,6 милиона души са починали от туберкулоза /включително 187 000 души с ХИВ/, приблизително 10,6 милиона души са се разболели от туберкулоза – 6 милиона мъже, 3,4 милиона жени и 1,2 милиона деца.

Изпълнението на Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025г. цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

За да се постигнат целите на програмата РЗИ Габрово обявява „Седмица на отворените врати“, която ще се проведе в периода 20-24 март 2023г. По време на седмицата на отворените врати ще се извършват следните дейности:

– скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета

– консултации, свързани с превенция на заболяването

– на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания

Безплатни прегледи и изследвания за ранно откриване на туберкулоза ще се извършват в:

  • Приемен кабинет на СББАЛБ Габрово всеки ден от 8.00 часа до 13.00 часа
  • Диспансерен кабинет в ДКЦ база 2 – понеделник, сряда, петък от 08.00 часа до 11.00 часа и вторник, четвъртък – от 13.00 часа до 16.00 часа.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословен начин на живот.