Европейска имунизационна седмица

Не е нужно да си Супермен, важното е да си Плюсмен!

Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, стартират информационна кампания за ползата от ваксините.

Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да разкажем защо ваксините са важни.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е нашето послание, което отправяме чрез анимирания ни герой – „Плюсмен“

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/za-vaksinite-ne-na-shega/ 

В рамките на кампанията Министерството на здравеопазването обявява конкурс за рисунка на тема:

Ваксинирай се и стани супергерой!

 

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови категории от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас. Творбите могат да бъдат изпращани в срок до 15 май на имейл адрес: presscenter@mh.government.bg или чрез Български пощи на адрес: гр. София – 1000, пл. „Света Неделя“ № 5, до Пресцентър на Министерство на здравеопазването.

Най-интересните и красиви творби ще бъдат показани в социалните мрежи.

Победителите в трите възрастови групи ще бъдат класирани на I-во, II-ро и III-то място. Те ще бъдат обявени в Деня на детето – 1 юни на Фейсбук страниците на Министерство на здравеопазването и Плюс мен. За победители са предвидени предметни награди.