МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

 

Всяка година третата седмица от месец май, светът отбелязва Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година инициативата ще премине под мотото „ХИВ – помним, действаме, продължаваме“.

В България денят се отбелязва от 1992 г. в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

По данни на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерство на здравеопазването от началото на 2021г. до 11 май са открити нови 88 ХИВ серопозитивни лица, с които носителите в страната от 1986г. до сега са 3571 души. 92% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а над 6% – при инжекционна употреба на наркотици.

През 2020г. починали от ХИВ/СПИН лица са 28.

Към 31 март 2021г. общо 1850 лица с вируса се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1825 /99%/ от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Със заповед на министъра на здравеопазването е сформирана работна група, която да разработи новата Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода /2021-2025г./.

Като цяло кампанията е насочена към мотивиране на хората да бъдат отговорни към собственото здраве, както и да се предостави достъпна информация и възможност всеки да получи отговор на въпросите, които го вълнуват относно проблема ХИВ/СПИН. Независимо от епидемичната обстановка, болести като СПИН и СПИ не бива да остават извън фокуса на нашето внимание, затова всички трябва да повишим отговорността към индивидуалното и общественото здраве.