НАЦИОНАЛНА ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ СТАРТИРА НА 14 АВГУСТ

За поредна година ще се осъществи традиционния четвърти етап от Национална лятна АНТИСПИН кампания по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ в Р България /2021-2025г./ в периода 14.08. – 31.08.2023 год.

Лятната кампания цели увеличаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на заразяване и предпазване от  ХИВ/СПИН и други СПИ. Инициативите за тестване за ХИВ в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това  всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

РЗИ Габрово ще подкрепи предстоящата лятна АНТИСПИН кампания с дейности сред младите хора и сред групи в най-висок риск от заразяване с вируса.

До края на  м. август 2023 г. всеки желаещ може да се изследва бързо, анонимно и безплатно всеки делничен ден от 8,30-12,30 часа в Микробиологичната лаборатория на Регионална здравна инспекция – Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2.