На 14 февруари се празнува Свети Валентин

Влюбените изразяват любовта си един към друг, като си подаряват сърчица, бонбони, изпращат поздравителни картички. На този ден обичайно е да се подаряват и цветя на любимия човек. Името на празника идва от един от двамата мъченици живели през 3-ти век, който носел името Валентин. Най-напред празникът е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий около 494г. Денят на влюбените е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.

За насърчаване на безрисковото сексуално поведение, плануваните дейности от  Регионална здравна инспекция – Габрово, по повод Деня на влюбените и Национална АНТИСПИН кампания е:

  1. Провеждане на беседи в учебни заведения на територията на Област Габрово: ПГ по туризъм «Пенчо Семов» – Габрово, СУ «Райчо Каролев»- Габрово, СУ «Отец Паисий»- Габрово, ПГ»Марин Попов» – Севлиево, ПГМЕТ»И. Бъчваров» –  Севлиево, СУ «Максим Райкович»- Дряново, СУ «П. Р. Славейков»- Трявна.
  2. Кампания на 14 февруари в централна градска част в  Габрово /11.00-13.00 ч./, по време на която ще се раздават информационни материали и предпазни средства.

Нека не забравяме, че нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ. В Регионална здравна инспекция – Габрово /Микробиологична лаборатория/ може да се осъществи безплатно и анонимно изследване.