ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19

МОГА ЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ СРЕЩУ COVID-19, АКО ВЕЧЕ СЪМ ПРЕБОЛЕДУВАЛ?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“. Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19

Мит:

 1. Ваксината е опасна.
 2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.
 3. Ваксините ще променят ДНК-то ми.
 4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

Истина:

 1. Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни.
 2. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.
 3. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни.
 4. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19.
 5. Препоръчително е и преболедувалите инфекцията да бъдат имунизирани.

СЛЕД КАТО СЕ ВАКСИНИРАМ, ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА НОСЯ МАСКА И ДА СПАЗВАМ ФИЗИЧЕСКА ДИСТАНЦИЯ?

Да, дори ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото е възможно да бъдат преносители на вируса. Носенето на маски, спазването на хигиенни мерки и физическата дистанция предпазват нас и нашите близки.

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19

Мит:

 1. Ваксините срещу COVID-19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо.
 2. Ваксината срещу COVID-19 има сериозни странични ефекти.
 3. Ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие.

Истина:

 1. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това важи и за одобрените до момента ваксини срещу COVID-19.
 2. Не. Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията и включват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.
 3. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19?

 Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

 • иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.
 • аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.
 • антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

   ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИЗСЛЕДВАМ ЗА COVID-19 ПРЕДИ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

 ЩЕ ИМАМ ЛИ ИМУНИТЕТ ВЕДНАГА СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ВТОРА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19?

Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от ваксината обикновено са нужни около 1-2 седмици за изграждането на имунитет срещу COVID-19.