1-7 АВГУСТ – СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 2020

Мотото през тази година е „Да подкрепим кърменето за по-здрава планета” Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август по инициатива на СЗО и УНИЦЕФ.

СЗО препоръчва изключителното кърмене да започне в рамките на 1 час след раждането на бебето, като се дава само кърма през първите 6 месеца от живота му, продължава да се кърми до навършване на 2 години и около 800 000 детски живота ще бъдат спасени.

 Кърмата е източник на всички хранителни вещества в балансирано съотношение. Подрастващи и възрастни хора, които са били кърмени като бебета, е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване.

Храненето и отглеждането на децата през първите години от живота, са от решаващо значение за целия живот, здраве и благополучие.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти, както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло.

Основните предимства на кърменето са :

  • Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества в балансирано съотношение, дори при хуманитарни кризи.
  • Майчината кърма задоволява хранителните потребности на детето през първите 4-6 месеца от живота. С адаптирането на млякото се постига биохимично сходство, но остават редица биологични различия.
  • Антиинфекциозните фактори са уникални за майчината кърма- повече от 20 на брой и те не могат да бъдат прибавяни към адаптираните млека.
  • В кърмата са налице повече от 100 ензима, които не само подпомагат храносмилането, но те стимулират развитието на чревната лигавица и нейната бариерна функция.
  • Майчината кърма чрез своите биохимични, биологични свойства и начин на приемане, предпазва от инфекции стомашно-чревния тракт, дихателната система и предотвратява алергизирането на организма.
  • Чрез кърменето се създава оптимален контакт между майката и детето, който повлиява поведението на детето през следващите месеци и години.

Препоръки за здравословно хранене на кърмачета може да видите тук.