10 май – Световен ден на движението

Движението е полезно и необходимо. Отбелязването на този ден започва през 2002 г. по инициатива на 55-та Световна здравна асамблея. Много от болестите на цивилизацията са резултат от обездвижването независимо от възрастта и пола. Изработването и спазването на правилен и редовен двигателен режим трябва да бъде част от ценностната система на човека от най-ранна детска до напреднала възраст. Препоръчителна физическа активност за хора от 18-64 год. и хора над 65 год. в добро физическо здраве:

  • Умерената физическа активност – не по-малко от 150 минути седмично
  • Интензивната физическа активност – не по-малко от 75 минути седмично
  • Всяка серия от упражнения следва да бъде с продължителност не по-малко от 10 минути.

Отбелязването на световния ден за движение за здраве ни кара да се замислим и променим ежедневието си .За да бъде по-добро качеството ни на живот, както по отношение на физическото, така и на психическото здраве трябва да се движим! Поддържането на нормално телесно тегло е основен елемент на здравословния начин на живот, което намаляват риска от хронични незаразни болести.

РЗИ Габрово подкрепя начинанията на образователни и други институции, стимулиращи здравословния начин на живот и усилията за повишаване на двигателната активност на всички възрастови групи от населението.