14 февруари – Ден на влюбените

За поредна година международната общност отбелязва 14 февруари – Свети Валентин – ден на влюбените.  Най-напред празникът е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий около 494г. Денят на влюбените е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.

Въпреки, че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. На този фон Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза.

По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН. От началото на 2022 г. в Р България са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е много по-голям от този на жените.

По предварителни данни в страната над 232 088 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на отминалата година. Около 3000 от тях са го направили в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ. В Регионална Здравна Инспекция – Габрово /микробиологична лаборатория/ може да се осъществи безплатно и анонимно изследване. Адрес: гр. Габрово, ул. Райчо Каролев №2, етаж 2, с работно време всеки делничен ден: 8.30 -15.00 часа.