17 ноември- Международен ден без тютюнопушене

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

„Да спечелим един ден: заедно без цигари!” е призивът на националната кампанията под което ще премине тази година 17 ноември – Международен ден без тютюнопушене.

Борбата с никотина продължава. Всеизвестно е, че тютюневите изделия водят до пристрастяване и увреждат човешкото здраве. Те убиват повече от половината от своите потребители. Ако през 20 век тютюневите изделия са причинили 100 милиона умирания по света, то през 21 век  по данни на СЗО, тази цифра ще достигне до 1 милиард. Ако се запази тенденцията за увеличаване на тютюневите изделия, през 2030г. се очаква 5,6 мил. души да загубят живота си заради тях. Тази цифра ще представлява 70% от всички умирания за година.

На този ден, Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции призовават всеки пушач да се опита да постави началото на отказване на тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Включете се в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене:

  • Ако сте пушач, спрете цигарите поне за един ден, ако не сте –помогнете на Ваш приятел да спре
  • Използвайте спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор
  • Включете членове на семейството Ви, приятели, колеги, фирма, организация, класа, училището и други във Вашата инициатива

Във връзка с отбелязването  на този ден, РЗИ Габрово организира изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето, който ще се проведе в гр. Трявна.

На всички желаещи ще бъде  направено  изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта, също така консултация за ефективни стъпки с борбата с лошия навик и психологична подкрепа на борещите се с тази зависимост.

Ще бъде проведен и  «Ден на отворените врати» в периода от 17 – 21 ноември в Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето /ККОТ/ в РЗИ Габрово от 13.00-16.30 ч. На адрес: Габрово, ул. Райчо Каролев  №2, ет.3, стая 311.