22 май – Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

На 22 май 2020 г. се отбелязва трети етап от Национална АНТИСПИН кампания. През изминалата 2019 год. лицата, узнали своя ХИВ-статус са 340 840. До настоящият момент в България са регистрирани 3312 лица с ХИВ инфекция. От началота на 2020 година са открити нови 28 ХИВ-серопозитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.

И през настоящата година 85,3% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици.

Най- засегната е възрастовата група 30-39 г – 41%, следвана от възрастова група 20-29г. – 24%.

Географското разпространение показва, че по-голяма част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново. В област Габрово новоинфектираните  лица са 2 бр.

Към 31 декември 2019 г. общо 1695 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1651 /97%/ от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Данните сочат, че страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от Европейския съюз.

Как се предава?

HIV е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя:

– при полов контакт в 80% (хомосексуален или хетеросексуален);

– при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани;

– от болната майка на новороденото в 50-60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).

Как да разберем дали сме носители на ХИВ?

Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ, който в България се извършва в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

Денят е повод да си напомним, че трябва да се обичаме разумно. Да не забравяме, че така предпазваме не само себе си, но и човека когото обичаме.