24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството.

Тя е хронично заболяване, което засяга главно дихателните органи /90% от случаите/. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи /лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др./.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.

Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути. Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек.

Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път- през устата.

Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване. Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Кашлицата при това заболяване е продължителна, като в началото може да се наблюдава и само леко покашляне, а при напредване на болестния процес тя се засилва и става влажна. Болните отделят храчки сутрин, като понякога в тях има и кръв.

Други симптоми на туберкулозата са слабо повишена температура за продължителен период от време, обилно изпотяване през нощта, болки в гърдите, липса на апетит и отслабване, лабилна психика и отпадналост. Важно е да отбележим, че в 15% от случаите болестта може да протече и без симптоми, като при възрастните хора тя прилича на пневмония или инфекциозно заболяване.

Туберкулозата може да бъде открита по 3 начина: изследване на храчка, кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

Важно! Ако имате някои от горепосочените оплаквания, незабавно потърсете съвет от лекар.