31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

31 май – Световен ден без тютюн.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация и се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

„Реши и се откажи” е мотото на кампанията под което ще премине тази година 31 май – Световен ден без тютюн. Тази година кампанията за Световния ден без тютюн има за цел да помогне на 100 милиона души по света да се откажат от тютюнопушенето, чрез различни инициативи и дигитални инструменти. В условията на пандемия много пушачи, в ситуация на изолация, вземат решение да се откажат от този лош навик. В същото време преодоляването на тази зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. По данни на СЗО при липса на действие до 2030г. епидемията ще доведе до смъртта на повече от 8 000 000 души по света.

Във връзка със Световния ден без тютюн,  РЗИ – Габрово ще проведе кампания в няколко училища на територията на областта, по време на която при по-малките ще се демонстрира вредата от тютюнопушенето с кукла „Пушещата Сю”, а в горните класове ще се изнесат лекции по темата. Ще се разпространяват здравно-информационни материали в четирите общини: Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

Организиран е и изнесен консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене, който ще се проведе в централна градска част /пред БЧК/ – гр. Габрово на 31.05.2021г. от 10.30 – 12.00 часа. На всички желаещи ще бъде  направено  изследване за степента на зависимост с апарат за измерване съдържанието на въглероден оксид в издишвания въздух и нивото на карбоксихемоглобин в кръвта, също така консултация за ефективни стъпки с борбата с лошия навик и психологична подкрепа на борещите се с тази зависимост.

Крайната цел на Световния ден без тютюн е да насърчава защитата на настоящите и бъдещи поколения, не само от тези разрушителни здравни, но и социални, екологични и икономически бедствия, свързани с употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим.