31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация и се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

 Световната здравна организация приканва страните – членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите причинени от употребата на тютюн и намаляване на белодробните заболявания.

Тютюнопушенето уврежда белодробните клетки и предизвиква дефект в растежа на клетката. Рискът за развитие на карцином е по-голям при хората, които пушат много цигари на ден и/или които пушат от дълго време.

В най-пряка връзка с цигарения дим са дихателните пътища и белият дроб. В тютюневия дим се създава въглероден монооксид, който е безцветен газ, без миризма. Неговата способност да се свързва с хемоглобина е 200 пъти по-голяма, отколкото кислорода, поради което доставянето на кислород до белите дробове, сърце, мускули, мозък е намалено.

Доказано е, че пушачи, които пушат по 1 кутия цигари на ден, правят 70 000 всмуквания за година, така лигавицата на носната кухина, хранопровода и трахеобронхиалното дърво са подложени на постоянно въздействие на цигарен дим.

Няма безопасно ниво на излагане, тютюнът е много вреден под всякаква форма, включително пури, лули, наргиле.

По данни на СЗО при липса на действие до 2030г. епидемията ще доведе до смъртта на повече от 8 000 000 души по света.

По повод Световния ден без тютюн Министерство на здравеопазването организира конкурс за плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, посветен на превенцията на тютюневата зависимост. Регламентът на конкурса може да видите тук.